ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

― Τι είναι;

Είναι ο καρκίνος του κατώτερου τμήματος της μήτρας. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνδέονται με τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 120 υπότυποι αυτού του ιού, εκ των οποίων περίπου τουλάχιστον οι 15 είναι υψηλής επικινδυνότητας και μπορούν να οδηγήσουν αρχικά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, που αργότερα ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για να δημιουργηθεί πρέπει πρώτα να υπάρχει μόλυνση από τον HPV (αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις).

― Είναι ιάσιμος;

Όταν διαγνωσθεί πρόωρα και θεραπευθεί αποτελεσματικά, σχεδόν πάντα είναι ιάσιμος.

― Ποια γυναίκα μπορεί να προσβληθεί;

Προσβάλει κυρίως τις γυναίκες στην ηλικία μεταξύ 35 και 55. Όμως και νεότερες γυναίκες, σεξουαλικά ενεργές, κινδυνεύουν, ειδικά αν είναι καπνίστριες.

― Τι πιθανότητες έχω εγώ να προσβληθώ;

Αν και είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, μπορεί να προληφθεί. Στις ΗΠΑ πλέον, μόνο 11,000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν κάνουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο με Παπ Τεστ.

― Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι πρέπει να ελέγχω;

Στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ένα παθολογικό Παπ Τεστ είναι η πρώτη ένδειξη. Σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αιμορραγία και ο πόνος στην πυελική χώρα, τα πόδια και την πλάτη.

― Πως μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου;

Κάνοντας τακτικά έλεγχο με Παπ Τεστ και έλεγχο για HPV. Το 50% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν έχουν κάνει ποτέ Παπ Τεστ ή παρέλειψαν να κάνουν για πολλά χρόνια.

― Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται;

Όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

― Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχομαι;

Οι γυναίκες στην ηλικία έως 29 ετών πρέπει να ελέγχονται κάθε 2 χρόνια. Εάν το Παπ Τεστ είναι ελαφρώς μη φυσιολογικό, συνιστάται ο έλεγχος για HPV. Μετά την ηλικία των 30, συνιστώνται μαζί το Παπ Τεστ και το τεστ για HPV.

http://www.thinprep.com/pdfs/Cervical%20Cancer%20Screening%20Patient%20Education%20Brochure_PP-00075-02.pdf

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/


Οι πληροφορίες που αναφέρονται προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας. Την ευθύνη της ενημέρωσης φέρει η εταιρεία Aenorasis